Spominska slovesnost v Lokvah pri Črnomlju

Belokranjski člani ZB in zagovorniki vrednot NOB so s spominsko slovesnostjo počastili spomin na legendarnega komandanta Slovenskih partizanskih enot 1942 – 1944, Franca Rozmana Staneta, ki je ob preizkušanju minometa v Lokvah pri Črnomlju dne 7.11.1944 dobil smrtne rane.

Številni udeleženci, med njimi borci, veterani 91, Gorjanska četa in bogat program pri spominskem obeležju v Lokvah pri Črnomlju jamči, da zgodovinski dogodki in osebnosti iz NOB ne bodo pozabljeni. Pevski zbor, otroški zbor in recitatorji ter trobilni kvintet SV so nastopili v kulturnem programu. Govorniki so poudarili pomen vrednot NOB tudi za današnji čas. Belokranjska poslanka in županje ter župan belokranjskih občin so položili cvetje ter Slovenska vojska prižgala svečko ob spomeniku.

Letos je bila vojašnica Franca Rozmana Staneta v Ljubljani preimenovana v vojašnico Edvarda Peperka. V zvezi s tem poteka zbiranje podpisov za povrnitev imena vojašnice v spomin na komandanta Franca Rozmana Staneta.

Zaenkrat še ni ogrožena humanitarna akcija »Samo en cvet«, ki jo organizira Ustanova Franca Rozmana Staneta, ki z zbranimi sredstvi pomaga borcem, vojnim invalidom in veteranom v stiski.

Besedilo in slike B. Mali.