Vojašnici vrnite ime “Franc Rozman – Stane!”

Komandant Stane zasluži, da se po njem imenuje največja vojašnica Slovenske vojske!

Letos je bila vojašnica Franca Rozmana Staneta v Ljubljani preimenovana v vojašnico Edvarda Peperka. Mnogi državljani se s tem ne strinjamo. Komandant in general Franc Rozman Stane je v slovenski vojaški zgodovini odigral pomembno pozitivno osebnost pri vodenju in poveljevanju slovenskim partizanskim enotam v letih 1942, 1943, vse do svoje tragične smrti v novembru 1944.

O preimenovanju vojašnic je poročala revija  Slovenska vojska, št. 11 20.7.2012 na strani 10. Proti preimenovanju vojašnice FRS so posamezniki kmalu pričeli akcijo s podpisovanjem peticije.

V zvezi s tem poteka zbiranje podpisov po vsej Sloveniji za povrnitev imena vojašnice v Ljubljani v spomin na legendarnega partizanskega komandanta Franca Rozmana Staneta. Zbrati je potrebno 40.000 podpisov. Popisni list je v PDF formatu v prilogi. Izpolnjene popisne liste zbirajo v območnih organizacijah ZB za vrednote NOB in določeni posamezniki.

Ob 60. letnici smrti partizanskega komandanta je bil predvajan film o Francu Rozmanu. Film si lahko ogledate na naši spletni strani oziroma na strani 70 let OF.

Lani je v spomin na komandanta Staneta izdelan dvoeverski kovanec z njegovo glavo in ustanovljena Medalja generala Franca Rozmana Staneta, ki je že bila podeljena nekaterim poveljnikom Slovenske vojske, ki so bili uspešni na mednarodnih misijah.

Vsako leto poteka tudi humanitarna akcija »Samo en cvet«, ki jo organizira Ustanova Franca Rozmana Staneta, ki z zbranimi sredstvi pomaga borcem, vojnim invalidom in veteranom v stiski.

B. Mali